Jelenlegi hely

Címlap

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás szerződés újrakötése

Itt az idő, hogy megnézze - ha eddig még nem tette volna meg – a lakásbiztosítási szerződését. Érdemes tudni, hogy ezek a szerződések évente kerülnek megújításra és legtöbben csak a biztosítójuk által küldött levelekből értesülnek róla, hogy új biztosítási évük kezdődik, a dolog meg többnyire ennyiben is marad. A lakásbiztosítás újabb egy évig érvényes ugyanazon feltételekkel, amiből adódhat akár olyan helyzet is, hogy 10-15 évig szinte észrevétlenül maradhatnak a változások.

lakásbiztosítás kötés onlineA lakásbiztosítási szerződésünket azért kell átnézni, mert számos olyan változás állhatott be az eltelt időszak folyamán, ami befolyásolhatja a biztosítási feltételeket. Változik a ház, a lakás értéke, amortizálódik, vagy éppen korszerűsítéssel, felújítással, bővítéssel értékesebb lesz. Egy szigetelés, ablakcsere, vagy akár a fűtés korszerűsítése is jelentős változás. Az ingatlan értéknövekedését már csak azért is érdemes felvezetni a lakásbiztosítási szerződésre, mert bármi, ami nem szerepel benne, arra nem kaphat kártérítést, ha valami baleset történik! Gyakori eset a szigetelt üvegezésű új ablakban, vagy ajtóban esett kár, aminek a helyreállítása sokkal többe kerül, mint a hagyományos ablaküveg, de ha nem szerepel a biztosítási feltételek között, akkor csak a régi típust fizetik ki.

A lakásbiztosítás másik nagy területe, ami szintén befolyásoló tényező, az ingóságok, értéktárgyak, berendezések, bútorok állapota, illetve megléte. Ebben nem is gondolnánk, hogy mekkora változások lehetnek lakásbiztosítási szempontból! Vett új tévét, házimozi rendszert, számítógépeket, lecserélte a bútorokat, felújíttatta a konyháját, fürdőszobáját? Mindennek szerepelnie kell a lakásbiztosítási szerződésünkben, hogy ne érhessen váratlan helyzet egy csőtörés, tűz, vagy betörés esetén!
A lakásbiztosításuk elavulására sokan csak akkor eszmélnek rá, amikor itt a baj és kiderül, hogy a régi biztosítás szerint az ingatlan alulbiztosított, így a kárkifizetés mértéke is aszerint történik, nem a napi helyzet mértékében.

Lakásbiztosítás váltás 2012

Ha átnéztük a szerződésünket és úgy ítéltük meg, hogy váltani kellene, nézzünk körül a biztosítók kínálatai között. Ennek legjobb módja az online lakásbiztosítási kalkulátor, amely több biztosító 2012-es ajánlatát mutatja meg egyszerre és akár ott helyben is megköthetjük új biztosításunkat. Azonban fontos, hogy a régebbi szerződésünket fel kell mondani, mivel egy kárra nem vehetünk fel két biztosítótól kártérítést.
Ha mégis előfordulna, akkor a jogszabály szerint mindig a régebbi szerződés szerint fogjuk a kártérítést kapni, amivel valószínűleg rosszabbul fogunk járni, hiszen azért kötöttünk újabb lakásbiztosítást, mert a régebbi feltétele nem felelt meg az igényeinknek.

2012-ben is legyen megfelelő lakásbiztosításunk!

A lakásbiztosítás öngondoskodásunk fontos része

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy ma Magyarországon az emberek legértékesebb tulajdona a lakásuk, házuk. Gyakran generációk életének munkája van benne, és mégis gyakran nem is gondolnak bele abba, hogy lakásbiztosítás nélkül milyen alapvető káresemények ingathatják meg biztos egzisztenciájukat.
A TSF Hoffman által végzett közvéleménykutatás mégis arra mutatott rá, hogy – bár a biztosítótársaságokat nem mindig ismerik és fogadják el, a lakásbiztosítást egyre szélesebb körben kötik meg.

Vajon mi a legfontosabb szempont lakásbiztosítás kötése esetén?

A kiterjedtséget első helyre tették a megkérdezettek, vagyis hogy mire kaphatnak kártérítést, mekkora mértékben. Fontos érzékelni azt, hogy egyre nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel fordulunk a biztosítók ajánlatai felé, hiszen ebben az esetben nem az ár, hanem a biztonság mértéke az elsődleges befolyásoló tényező.
Másodjára nézték a megkérdezettek, hogy melyik társaság tette az ajánlatot, vajon megbízható, nagyobb cég, aki korrekt ügyintézéssel, folyamatos és elérhető ügyfélszolgálattal rendelkezik-e, és milyen határidővel vállalja az esetleges kárkifizetéseket?
Meglepő módon az ár csak a harmadik helyen szerepelt, mert – bár tudjuk, hogy a magyarországi piac árérzékeny – a lakásbiztosítások terén ez nem mutatkozott olyan mértékben, mint az egyéb szolgáltatások és fogyasztási javak területén.

Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy a többség úgy véli, hogy megszaporodtak az időjárással kapcsolatos katasztrófák, illetve az ezek okozta károk értéke is. Közlekedési és ipari balesetek, háztartási balesetek és tűzesetek is naponta kerülnek a figyelem középpontjába. A híradások vagyon elleni bűncselekményekről is gyakran adnak beszámolót, így a vélekedés ennek számát is növekedőnek érzékeli.

Érdekes ellentmondás, hogy az öngondoskodási lehetőségek említése között a lakásbiztosítás megléte nem játszott akkora szerepet, mint a valóságos adatok, hiszen a válaszadók 66 százaléka szerint beletartozik, de a ténylegesen élő szerződések száma ennél is magasabb, a lakások háromnegyedére kötöttek valamilyen biztosítást. Azonban ezeket a szerződéseket sem árt évente átnézni.
A lakásbiztosítások kötésénél egyre nagyobb szerepet játszik az internetes keresés és az online lakásbiztosítási kalkulátor használata, mellyel több ajánlat egyidejű és gyors összehasonlítására van mód.

Lakásbiztosítás kalkulátor és online kötés